Fortsatt tufft för Bygg- och anläggningsprogrammet

Elevkullen i gymnasieskolan växer, men Bygg- och anläggningsprogrammet lyckades i år inte locka fler elever till de inriktningar som erbjuds. Programmet ligger kvar på ungefär samma antal elever som föregående år, vilket på ett sätt är bra, men i praktiken innebär det att programmet tappar i attraktivitet.

Förändringarna är inte stora i år, för måleri handlar det om 11 färre elever totalt i hela landet, men utvecklingen är ändå problematisk då trenden under längre tid gått något nedåt varje år.

– Jag är orolig. Kanske inte för antalet elever i sig, utan för att elevkullarna växer och att antalet elever som väljer bygg inte ökar lika mycket i förhållande till det, säger Jonas Lindberg, utbildningsansvarig på Måleriföretagen.

Lågkonjunkturen påverkar troligtvis utvecklingen i viss mån, men byggsektorn har ett stort rekryteringsbehov på längre sikt och vikande siffror på bygg- och anläggningsprogrammet har varit ett problem under flera år, även i högkonjunktur.

Även om det handlar om små skillnader har de andra utbildningarna inom bygg- och anläggning ett bättre år.

– De andra inriktningarna på programmet lyckas tyvärr lite bättre än vi, trots att vi gjort stora ansträngningar och drivit nya kampanjer.

Flertalet skolor vittnar om att söktrycket till måleriinriktningen är lägre än vanligt, men ett av de största problemen för skolorna är att hitta APL-platser (arbetsplatsförlagt lärande).

– APL är ett oerhört viktigt inslag i elevernas utbildning, säger Jonas. Det är också något som skolorna måste kunna erbjuda för att de ska kunna bedriva utbildning av målerielever. Här har vi och våra medlemsföretag ett stort ansvar att öppna upp och ta emot elever, även då det kanske är mindre att göra. En nyckel till att fler elever väljer måleri är att det finns en bra och naturlig koppling till företagens verksamhet. Bra praktik, bra handledare och att utbildningen i sin tur faktiskt leder till jobb lockar ungdomar.