Wilma tog Medallion for Excellence i VM

I nästa Målarmästaren: För första gången på nästan tio år tog en svensk målare en “Medallion for Excellence” under Yrkes-VM. Målerilandslagets Wilma Engelbrektsson visade sitt hantverkskunnande i Lyon och fick ett betydelsefullt kvitto på att hon är en av världens bästa målare.

Efter fyra dagars intensivt tävlande, mellan den 10 och 15 september, på jättearenan Euroexpo Lyon i Lyon, stod det klart att Wilma Engelbrektsson befinner sig i toppskiktet av världens målare. Med mer än 700 poäng var hon en av dem som fick ta emot kvittot på sin exceptionellt höga kvalitet på arbetet.

– Det var fantastiskt roligt att få den fina utmärkelsen, säger Wilma, nyss hemkommen från den omtumlande upplevelsen i Lyon.

Problem med färgen

Trots att hon har skaffat sig en relativt stor erfarenhet av att tävla sedan hon vann Måleri-SM 2022, var hon oförberedd på det enormt stora arrangemang som VM skulle visa sig vara. Mästerskapet är världens fjärde största tävling och i år tävlade totalt 70 länder i olika discipliner. Sammanlagt 250 000 besökare deltog på eventet och bara inom måleriet var det 22 deltagare från hela världen.

– Jag kände mig inte särskilt stressad när jag väl var på plats, det brukar jag inte vara. Uppgifterna var samma som på andra tävlingar, men färgerna var annorlunda mot dem jag är van vid. De hade längre torktid vilket försvårade arbetet och gjorde det svårare att planera, men det löste sig, det gör det alltid, konstaterar Wilma.

Och det är just den coolheten och förmågan att lösa uppkomna problem som Wilma hyllas allra mest för av dem som fanns runt henne under tävlingen.

– Wilma är en problemlösare av rang, en förmåga som hon har renodlat sedan hon vann SM. När det uppstår en svår situation så backar hon, tänker till och så hittar hon en lösning. Det är ju precis det som måleriet handlar om – att lösa problem, säger Leila-Tiba Al-Seadi, Wilmas coach.

Hon berättar om de upp- och nedgångar i humör och tilltro till resultatet, som hon följde Wilma igenom under tävlingsdagarna, men hur allting landade i att hon sista dagen fick ta emot den eftertraktade medaljen.

Förutom den omvälvande upplevelsen av att ha varit på plats vid en av världens största tävlingar har Leila också med sig kontaktuppgifter från branschkollegor från alla världens hörn hem.

– Det var en fantastisk känsla att få vara på plats. Människor från hela världen, som alla brinner lika mycket för sina yrken som jag gör, det blir oförglömliga minnen av det, säger hon.

Stora framsteg

Även Jimmie Rignell, projektledare Måleribranschens Yrkesnämnd, är full av beundran över Wilmas bedrifter under tävlingen.

– Det har varit fantastiskt att se Wilmas framsteg sedan hon vann SM och nu få se hennes imponerande insats under VM. Hennes mindset och förmåga att ta sig an de olika uppgifterna gör mig jättestolt, säger han.

De tre pallplatserna kneps av Kina, Österrike och Taipei. Med tanke på hur hårt vissa av dessa länder satsar på tävlandet med flera års heltidsträning inför tävlingen, så är det inte värt att jämföra sig med dem.

– Man kan säga att den medaljen som Wilma tog är som vårt guld, slår Leila fast.

 

Fakta om Yrkes-VM Lyon 2024 och Worldskills:

  • WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.
  • 22 länder tävlade i måleri i tävlingsmomenten: tapetsering, bildöverföring, snickerimålning, hastighetsmoment, nyansering och fri dekoration.
  • Totalt deltog 1 600 tävlande från över 70 länder.
  • Denna tävling var den 47:e i ordningen.

Läs om Wilma och mycket annat i oktobernumret av Målarmästaren.