Målarmästaren: Olanders jobbar familjärt och noggrant

Olanders Måleri är nyblivet medlemsföretag i Måleriföretagen. Ägaren Tove Olanders intresse för att bli målare började med att hon växte upp i ett hem där föräldrarna var dedikerade hemmafixare. I dag driver hon framgångsrikt Olanders Måleri och med stor yrkesstolthet gör hon uppdrag på såväl museer som i kändishem.

För några månader sedan, i samband med att hon anställde två nya målare, gick Tove också med i Måleriföretagen. Hon kände att hon ville ha stödet i ryggen om hon behöver det i sin roll som företagare och för att tolka och hantera de lagar och regelverk som hon har att ta hänsyn till.

Hantverket i sig är dock något som hon behärskar till fullo efter många år i branschen.

– Jag var väldigt less på att plugga när jag slutade grundskolan och ville utbilda mig inom ett hantverksyrke. Mamma och pappa var duktiga hemmafixare och de präglade mig till att tänka att måleriyrket kunde passa mig, berätta Tove Olander.

Hon gick byggprogrammet med inriktning mot måleri på Tyresö gymnasium. Efter lärlingstiden på Larsson & Örnmark fick hon också jobb där. Ett byte av arbetsplats senare tog hon dock steget att starta eget 2016.

Anställde sin syster
Tove kom snabbt in i ruljansen och uppdragen, till största delen hos privatpersoner, trillade in. Efter ett par år anställde Tove även sin några år yngre syster Majken, som också hunnit utbilda sig till målare på Hantverksakademin i Stockholm. I samma veva bröt pandemin ut och det var svårt att genomföra privat- jobben. Många avbokningar och sjukdomsfall medförde att Tove fick börja se sig om efter lite större uppdrag. Hon fick chansen att göra några museijobb och idag har hon avtal med Moderna Museet där hon och kollegorna sköter löpande målning och tapetsering i tätt samarbete med museets projektledare. På uppdrag av en snickare som jobbar åt flera olika museer målar de också en hel del montrar till andra museer.

Vi har också fått förmånen att göra några inredningsjobb hos kändisar som de gjort i samarbete med Klint och Happy Homes. Vi har bland annat målat hemma hos Molly Hammar och Oscar Zia, berättar Tove.

Breda kunskaper
Både hon och systern Majken hade höga poäng på sina gesällbrev, Tove har fått Alcro guldpensel och alla deras utbildningsdiplom vittnar om stort yrkeskunnande. De har gått kurs i att använda microcement och har en stor bredd i sitt kunnande.

Att driva företag är dock något som Tove upplever är förknippat med störreutmaningar. Hon insåg ganska snart hur mycket mer jobb det är att ha anställda, jämfört med att vara ensam i företaget.

– På vissa sätt är det läskigt att vara företagare för att det är så mycket som man måste ha koll på. Jag har visserligen tagit hjälp med ekonomin, men ibland tänker jag att jag skulle vilja slå mig

ihop med andra företagare så att vi kan hjälpas åt med att reda ut alla frågor som uppstår.

Vill ha en familjär känsla
Att utöka företaget är inte heller något som hon ser som ett självändamål.

– Jag vill ha en familjär känsla med mycket kundkontakt och vill jobba med bra folk. Mitt mål är att vi är ett tajt gäng som jobbar bra tillsammans och löser problemen gemensamt.

Just nu pekar kurvorna uppåt för Olanders Måleri och jobben trillar in allt eftersom. Majken gick på föräldraledighet förra hösten och kommer tillbaka i början på nästa år, men Tove och hennes två andra medarbetare håller ställningarna under tiden. De är noga med att kunderna ska känna sig riktigt nöjda när de lämnar efter utfört arbete och gör gärna det lilla extra. Genom att samarbeta och odla nära relationer med andra hantverksföretag ser hon också framtidens vinnande koncept.

– Jag tror att vägen till att utveckla branschen är att samarbeta och inte se varandra som konkurrenter, konstaterar hon till sist.