Kommentar till höstbudgeten

Flera av reformerna i budgeten är positiva utan att vara specifika för vår bransch. Satsningar på nybyggnation av bostäder i norr samt infrastruktursatsningar kommer att generera en del målerijobb, men kanske inte i en takt som vi nu behöver. Utökat växa-stöd är positivt för småföretagare med tillväxtambitioner. Satsningen på yrkesinriktad vuxenutbildning är positiv.

Det är fler nödvändiga satsningar som görs - få av dessa som kommer ge en direkt effekt på måleribranschen i stort - men flera av satsningarna är nödvändiga, inte minst när det gäller infrastrukturen. Satsningarna som ger bättre infrastruktur, förbättrad kompetensförsörjning och mer disponibel inkomst till konsumenterna är också bra för alla branscher, däribland vår. Samtidigt är det viktigaste av allt att satsningarna blir långsiktiga.

Mer specifikt vill vi se långsiktiga satsningar på underhåll av bostadsbeståndet där man gör det lättare för såväl privata som offentliga aktörer att löpande underhålla och renovera. För att Sverige ska kunna ha en hållbar bostadspolitik måste vi ta hand om det bestånd vi redan har, där måleribranschen spelar en central roll med underhållet av fastighetsbeståndet.

Områden där vi ser behov av långsiktiga reformer och satsningar:

  • Underhåll av Sveriges bostadsbestånd – Privat och Allmännyttan.
  • Kortare tillståndsprocesser och mindre regelkrångel för ny- och ombyggnation.
  • Höjt ROT-avdrag och återgång till avdrag på 50 procent.
  • Långsiktiga medel till branschanpassade yrkesutbildningar.