Måleriföretagen står bakom Färdplan för fossilfri konkurrenskraft

Måleriföretagen har valt att ställa sig bakom den färdplan som byggsektorn tagit fram för fossilfri konkurrenskraft – där målet är att sektorn ska uppnå netto noll-utsläpp till 2045.

Vi uppmuntrar därför våra medlemsföretag att utvärdera och om möjligt ansluta sig till färdplanen som ytterst utvecklar hela bygg- och installationssektorns hållbarhetsarbete. Genom att skriva på färdplanen åtar man sig att arbeta systematisk med innehållet i färdplanen.

Emma Bonnevier samordnar arbetet med bygg- och anläggningssektorns färdplan:

– Fem åtaganden gäller alla aktörer som skriver under. De innefattar bland annat att sätta klimatmål minst i linje med färdplanens mål, ta fram en åtgärdsplan och följa upp arbetet samt att ta ansvar för att åtaganden genomsyrar det operativa arbetet, säger Emma Bonnevier.

Åtaganden för entreprenörer: 

  • Vi uppför byggnader och anläggningar på ett klimateffektivt sätt och vi fasar ut fossila bränslen.  
  • Vi främjar minimerad och cirkulär materialanvändning i nybyggnation, renovering och vid rivning. 
  • Vi efterfrågar klimat- och energieffektiva produkter och tjänster från våra leverantörer och underentreprenörer och vi följer upp utfallet. 
  • Vi erbjuder och levererar klimateffektiva och funktionella lösningar som minskar kravställarens användning av material och energi ur ett livscykelperspektiv.
  • Vi arbetar aktivt för att eliminera fel, skador och brister under byggnation, ombyggnation och renovering samt säkerställer att ställda krav uppfylls.

Måleriföretagens hållbarhetsnätverk fokuserar på hur medlemsföretagen kan bidra till färdplanen. Jonas Lindberg leder arbetet i gruppen.

– Att arbeta systematiskt med hållbarhetsfrågorna ger inte bara positiva effekter på miljö och klimat, det kan också skapa konkurrensfördelar för företagen, inte minst med tanke på all ny lagstiftning som introduceras.

Måleriföretagens hållbarhetsarbete