Blygsam förbättring i prognoserna för 2024

Vi har publicerat nya nyckeltal för oktober, som vi tar fram i samarbete med Navet Analytics. Prognoserna för byggstarter är något bättre än i somras för både nybyggnad och ombyggnad, men fortfarande på låga nivåer. För Målerimarknaden innebär det att prognosen för 2025 stärks något då måleri kommer in i slutskedet av byggprojekten och därför inte får omedelbar effekt.

Den totala målerimarknaden beräknas i år tappa omkring 10 procent av fjolårets volym. Anledningen är de senaste två årens sjunkande aktivitet på bygg- och fastighetsmarknaden, där nedgången var särskilt kraftig 2023. Det är i första hand nybyggnadsinvesteringarna som har minskat, men även aktiviteten inom ombyggnad och underhåll har dämpats av ökade kostnader och ränteutgifter. Målerimarknaden väntas börja återhämta sig under 2025, men marknadsvolymen kommer ändå att vara avsevärt mindre än under toppåret 2022.

Vissa positiva effekter är att vänta under 2025 och 2026 då starter för ombyggnad av bostäder och lokaler i år beräknas öka med 10 procent från föregående år. Vad gäller nybyggnad räknas byggstarterna fortsatt minska något under 2024 men minskningen bedöms något lägre än från vår rapport i somras, för att under 2025 och 2026 öka något.  

– Då målning av förklarliga skäl ligger sent i byggprocessen kommer de positiva effekterna med eftersläpning på 7–10 månader, det gör att det fortfarande är en tuff målerimarknad våra medlemsföretag befinner sig på. Sedan ska vi också komma ihåg att de dåliga åren 2023 och 2024 Innebär att vi ökningarna är från en mycket låg nivå, så effekterna av lågkonjunkturen blir utdragna men vi börjar se en återgång till normalläge under nästa år, säger Pontus Sjöstrand.    

Här hittar du all statistik

Till branschstatistiken