Prognos: Tillväxt på målerimarknaden väntas 2025

Den rapporterade och bedömda målerimarknaden förväntas minska under 2024, men minskningen blir något lägre än vad rapporten från sommaren visade. Fortsatt bedöms den öka 2025. Främst drivs det av att ombyggnationer och underhåll underlättats av sjunkande räntor. Samtidigt står det och väger. Om normaliseringen av ränteläget börjar hacka och lönekraven i avtalsrörelsen landar för högt kan återhämtningen stanna av innan den hunnit börja.

– Jag är försiktigt positiv till att 2024 tycks bli lite mindre dåligt än vad vi tidigare prognostiserat. Däremot vill jag påpeka att ordvalet lite mindre dåligt är det som är kärnan. Vi är på de lägsta nivåerna på flera år och återhämtningen kommer av allt att döma inte gå snabbt, speciellt inte när vi nu ser hur det står och stampar i övriga sektorer, säger Pontus Sjöstrand, vd Måleriföretagen. 

Att minskningen uppskattas bli något mindre under 2024 beror främst på att nedgången för ny- och tillbyggnad har varit kraftig, men inte riktigt lika kraftig som väntat. 2025 väntas den fortsätta minska, men minskningen bedöms bli lindrigare. Ombyggnad och underhåll förväntas marginellt öka 2024. Ökningen på den beräknade målerimarknaden är enligt prognosen 3 procent under 2025 samtidigt som den beräknas minska med 6 procent 2024.

På målerimarknaden innebär de sjunkande räntorna först och främst ett ökat utrymme för ombyggnad och underhåll för både hushåll och professionella fastighetsägare och prognosen för den delen av målerimarknaden har justerats något i positiv riktning för 2025.

Om prognosen håller kan ekonomin långsamt gå in i en tillväxtperiod, men det är långt ifrån alla tecken som tyder på det. Räntorna är fortfarande höga sett till de senaste 15 åren. Om sänkningarna inte fortsätter kan prognoserna behöva justeras negativt. Ett annat orosmoln är om fackens höga lönekrav skulle gå igenom, då sänks den svenska konkurrenskraften samtidigt som den höga arbetslösheten biter sig fast.

– Det är ett skört läge vi är i nu, men jag är ändå hoppfull. Om industrins parter lyckas förhandla fram ett ansvarsfullt märke samtidigt som Riksbanken fortsätter att sänka räntorna enligt plan kan prognoserna hålla. Inte minst inger det hopp att vi har innovativa och välskötta medlemsföretag som hjälper till att driva på tillväxten, säger Pontus Sjöstrand.

Skillnader inom landet

I Norr har man inte tappet i ny- och tillbyggnation men har däremot något svagare marknad för ombyggnad och underhåll, uppgången i prognosen för 2025 drivs av en kraftig ökning i ny- och tillbyggnad. 

Sydost har en förväntad ökning av både ny- och tillbyggnad samt ombyggnad och underhåll 2024, men förväntas minska något nästa år.

Stockholms totala målerimarknad beräknas tappa kraftigt under 2024 för att öka lite igen under 2025. Minskningen 2024 är betydande både inom ny- och tillbyggnad, vilket gör att den förväntade ökningen 2025 gör det från de lägsta nivåerna sedan mätningarna började.

Väst speglar riket i stort ganska väl med undantag för en något lägre minskning av ny- och tillbyggnad under 2024. För 2025 bedöms ny- och tillbyggnad minska igen medan ombyggnation och underhåll väntas öka, vilket ger en ökning på den totala målerimarknaden.

I Skåne fortsätter ny- och tillbyggnationerna att minska medan ombyggnad och underhåll växer något 2024. Däremot visar prognosen på en minskning av den totala målerimarknaden 2025.

I Öst beräknas målerimarknaden minska rejält under 2024 och fortsätta minska under 2025. Minskningen på den totala målerimarknaden väntas bli något mindre 2025 på grund av en ökning i ombyggnad och underhåll.

I Mitt är prognosen att 2024 blir genererar en kraftig minskning på den beräknade målerimarknaden, vilket främst drivs av en kraftig minskning i ny- och tillbyggnad. En vändning prognostiseras för 2025 med ökning inom bägge segmenten.

Här kan du läsa hela rapporten

Måleriföretagens konjunkturrapport tas fram tillsammans med Navet Analytics.