Kommentar till Byggnads pressmeddelande om Målerifakta

Måleriföretagen kommenterar det pressmeddelande som Byggnads skickat rörande Målerifakta.

Måleriföretagen och Målareförbundet har gemensamt som ägare i Målerifakta AB beslutat att ta in en hembudsklausul i Målerifaktas bolagsordning för att säkerställa att inte en ny/annan part kan träda in som ägare i bolaget. Hembudsklausulen innebär helt kort att när en eller flera aktier i bolaget byter ägare, oavsett hur, ska den nya aktieägaren erbjuda den tidigare aktieägaren att lösa in aktien på samma villkor. Hembudsklausulen finns för att säkerställa att en av parterna inte ska ställas inför att försöka driva bolaget tillsammans med en annan part än den man beslutat att driva bolaget med.

Detta är sålunda något Målareförbundet och Måleriföretagen gemensamt har önskat ska gälla mellan parterna om aktierna övergår till annan part.

Måleriföretagen har i god tid innan övergången av aktierna från Målareförbundet till Byggnads, redan i januari 2024, kontaktat Målareförbundet för att försöka lösa den uppkomna situationen kring ägandet i Målerifakta.

Byggnads har meddelat att de inte avser att lämna över aktiebreven trots hembudsklausulen i bolagsordningen och aktiebolagslagens regler kring hembud. Måleriföretagen har därför inte någon annan möjlighet än att driva frågan rättsligt i enlighet med reglerna kring hembud, för att bevaka sin rätt som aktieägare och ta ansvar för bolagets drift och verksamhet.

– Målerifakta har stora utmaningar i sin fortsatta verksamhet med vikande efterfrågan av företagets tjänster och det är viktigt att ta ett tydligt ägaransvar - både som parter och med hänsyn till måleribranschens fortsatta utveckling - och Måleriföretagen tog därför ett tidigt initiativ till en lösning för bolagets bästa, säger Pontus Sjöstrand, vd för Måleriföretagen.

Byggnads påståenden om bolagskapning är en allvarlig anklagelse som Måleriföretagen bestämt tillbakavisar. 

En fortsatt dialog är planerad mellan parterna och även Måleriföretagen hoppas att Byggnads tar sitt ansvar för bolagets och måleribranschens utveckling på lång sikt.

Här kan du läsa Byggnads pressmeddelande.