Byggnads kallelse till 16 timmars lärlingsutbildning

Måleriföretagen har fått information om att Byggnads skickar ut kallelser till 16 timmars lärlingsutbildning, som är en facklig information, till vissa företag riktade till alla lärlingar. Byggnads uppmanar i skrivelsen företagen att ta kontakt med berörda lärlingar och målare, samt att förhinder ska anmälas omgående för att företaget inte ska faktureras för informationens planerande och genomförande.

Vi vill förtydliga att denna information kan anordnas endast för lärlingar i individuell utbildningsväg och under perioden upp till 3 400 utbildningstimmar, inte för några andra lärlingar och inte för målare. Det är vidare frivilligt för lärlingar att själva avgöra om de önskar delta vid informationstillfället. Om de önskar delta har de rätt till tidlön enligt lönetablå och övriga anställningsvillkor enligt utbildningsavtalet.

 

Att Byggnads skriver i sitt brev till företagen att förhinder ska anmälas omgående och senast en vecka innan kursstart för att företagen inte ska bli fakturerade är felaktigt. Kurstillfället är som sagt frivilligt för lärlingen och kurskostnader ska inte faktureras medlemsföretagen oavsett om förhinder anmäls eller inte. Dessutom är det Byggnads som ska kontakta berörda lärlingar direkt. Det är inte arbetsgivarens skyldighet att informera berörda lärlingar. Måleriföretagen har framfört detta till Byggnads. 

 

Vi rekommenderar ändå att ni meddelar Byggnads om ni har fått felaktig kallelse och att ni lämnar besked om det är någon lärling som ska gå eller inte, för att undvika onödig administration med eventuella felaktiga fakturor från Byggnads. Förtydliga gärna att Byggnads själva ansvarar för inbjudan till berörda lärlingar och att den är frivillig för lärlingarna.