Jämnt startfält i castingen till Måleri-SM

Den 28 och 29 november möttes 18 av Sveriges unga målare på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge för att göra upp om vilka som ska tävla i Måleri-SM den 23 till 25 april i Karlstad. När tävlingarna var över stod åtta stolta deltagare med varsin guldbiljett i handen.

Castingen till Måleri-SM inleddes nästintill lika rafflande som den avslutades. Ett snöoväder drog in över Sverige och höll på att sätta käppar i hjulet för deltagare och coacher som i många fall reste långt för att kunna delta i uttagningen. Men som ett under hann alla nästan fram i tid och tävlingarna kunde dra igång med bara en liten försening.

– Det var full fart. Till skillnad från tidigare hade vi gått ut med tävlingsreglerna och momenten i förväg, för att deltagarna skulle vara lite förberedda, och det är fantastiskt att se vilken hög nivå deltagarna håller, konstaterade Johan Lundgren, projektledare på produktionsbolaget Storstad som haft i uppdrag att genomföra uttagningen som arrangeras av Målerbranschens Yrkesnämnd.

Imponerande nivå
I lokalerna hade skolans byggelever och lärare jobbat stenhårt med att bygga bås och förbereda allt annat som behövde vara på plats när castingen påbörjades. Sex tävlingsmoment skulle deltagarna genomföra, alltifrån snickerimålning och tapetsering, till schablonering och intervjumoment. Dessa ställde höga krav på såväl noggrannhet och hantverksskicklighet som snabbhet och stresstålighet.

– Jag är otroligt imponerad av hur duktiga de är. Mönsterpassningen på tapeterna är mycket bra och de har gjort otroligt fina linjer på streckmålningen. Jag hade inte vågat utmana dem. Det kommer bli en jobbig bedömning eftersom alla är så duktiga, sade Leila-Tiba Al-Seadi, Målerilandslagets coach.

Att det var en extremt svår bedömning att genomföra, bekräftades av alla närvarande. Även efter att det stod klart vilka åtta som gått vidare till SM, poängterade såväl övriga domare som andra branschkunniga att det var ett väldigt jämnt startfält.

Fokuserar på styrkorna
Susann Hallgren, målerilärare på De La Gardiegymnasiet i Lidköping, är inte bara tidigare lärare till Wilma Engelbrektsson, medlem i Målerilandslaget och den som ska tävla i VM i Måleri i Lyon i september nästa år. Hon är även lärare till två av dem som gick vidare från castingen till SM.

– Det som gör att mina elever har så stora framgångar i tävlandet är att jag har turen att ha fått så bra elever redan från början. Jag försöker sedan fokusera på deras styrkor och hjälpa dem att träna utifrån det. Förutom fallenhet för yrket är det viktigt att de har tålamod, ödmjukhet och förmågan att planera sitt arbete med torktider och annat, för att kunna klara av tävlandet, slog hon fast.

Tävlingsmoment:

Tapetsering – fyra våder inklusive ett innerhörn.

Snickerimålning – måla snickerier i kulör med minst två strykningar.

Färgbrytning – återskapa en kulör så nära som möjligt på en pannå.

Streckmålning – streckdragningsmoment på fri hand utan hjälpmedel efter en på förhand uppritad mall.

Schablonering – enkelt utformad schablon ska användas i streckmålningsmomentet. Intervjufilmning och intervjuer, både ensamma och tillsammans med coacher.

Tävlande i Måleri-SM i Karlstad, april 2024:

Rami Kharoti, Fredrika Bremergymnasiet, Haninge

Madeleine Pussinen, Långsby Måleri, Långshyttan

Alexandra Hagmer, Kungsmadsskolan, Växjö

Alva Dorch, Fredrika Bremergymnasiet, Haningen

Maja Olesen, Kungsmadsskolan, Växjö

Leon Thorby Löfberg, Kungsmadsskolan, Växjö

Sandra Mellgren, De La Gardiegymnasiet, Lidköping

Celine Hansen, Västgöta Färgservice, Vara