Under de senaste 75 åren har Sture Larssons Måleri på Gotland satt färg på många av öns spännande byggnader. Att arbeta mitt i ett världsarv kräver stor kunskap och erfarenhet, något som de säkerställer med hjälp av trogna medarbetare som många gånger lärts upp inom företaget.
Robert Pettersson, Henrik Bäckström och Helene Wahnström. Foto: Per Hansson
Året 1947 gjorde målarmästare Sture Larsson slag i saken och startade eget måleri i Vallstena socken på Gotland. Då hade han redan femton års erfarenhet från branschen efter att ha börjat som lärling hos “Kalle Målare” 1933 och därefter fortsatt sin bana hos andra arbetsgivare.
– Det sägs att han blev utlärd på endast 1 000 timmar. Här kan man också läsa att han tjänade 60 öre i timmen 1935 plus kost och logi, berättar Helene Wahnström ekonomiassistent, och bläddrar i en jubileumsskrift som de tog fram till 50-årsjubileet för femton år sedan.
Hon är en av företagets trotjänare med sina 25 år i företaget, men långt ifrån den enda. Flera av målarna som gått i pension under de senaste åren, hade jobbat femtio år i företaget innan de till slut drog sig tillbaka.
Krävande att måla innanför murarna
Tillsammans med vd:n Henrik Bäckström ger Helene en tillbakablick på företagets historia.
– Sture själv lämnade över till två av sina barn på 1980-talet och de drev företaget fram till 2004 då de sålde till Hagblomsgruppen. Under 2013 kom jag in som delägare, förklarar Henrik.
Sedan Sture startade företaget i liten skala har det vuxit till att idag omfatta ett 35-tal målare och fyra tjänstemän. De arbetar över hela Gotland och Gotska sandön och de anställda sitter på stor gemensam erfarenhet av att arbeta i de miljöer som är specifika för ön och världsarvsdelen av Visby som finns innanför ringmuren.
– När man målar innanför murarna är det många regler som styr. Kunden måste stämma av med en antikvarie innan man bestämmer vilken färg som ska användas vid fasadmålning och minsta lilla kulörförändring måste man ha bygglov för, berättar Henrik.
Gatorna är smala, det är ofta enkelriktat och vissa tider på året får man inte ha byggnadsställningar uppe, vilket ger väldigt intensiva jobbperioder när förutsättningarna är de rätta.
Ingen mer måleriutbildning
Om rekrytering är ett branschproblem i övriga landet, är det etter värre att hitta duktiga, anställningsbara målare på Gotland. De flesta är trogna sin arbetsgivare och några elever finns inte att tillgå.
– Vi har ingen måleriutbildning längre på Gotland, vilket gör det väldigt svårt med rekrytering. Vi har ständigt fyra eller fem lärlingar på gång, men hade man haft chansen att ha dem på praktik, hade man kunnat lära känna dem först, säger Henrik.
Innan servicearbetaravtalet sades upp kunde företaget anställa för att utföra enklare arbeten först och därefter flytta över till lärlingsanställning, men när inte den möjligheten finns blir det extra viktigt att försäkra sig om att det är rätt person man anställer. Många gånger är det lite äldre yrkesväxlare som blir anställda, som till exempel i fallet med Tim Isberg som blev årets gesäll i Region Stockholm 2021. Det duktiga innebandylaget Visby IBK har också bidragit med flera lärlingar som flyttat till ön med anledning av sporten.
– Vår erfarenhet säger att personer över 20 år har ett lite större driv och satsar hårdare än de som kommer direkt från skolan, konstaterar Henrik.
Mindre hets och stress
De senaste två åren har, som för de flesta andra i branschen, varit en annorlunda tid med anledning av pandemin. Jobben har rullat in och även ökat en aning, kanske med anledning av att många sommargäster på ön har stannat efter sommarsäsongen slut och jobbat på distans.
I januari hade företaget som mest elva covidsjukskrivningar samtidigt och det har lärt dem att inte ta något för givet när det gäller planeringen av jobben.
– Jag tycker att pandemitiden har medfört ett pausläge och att hetsen och stressen som tidigare fanns har dämpats lite. Privatkunderna har förståelse för att man måste ta hänsyn till väder och sjukdomar, säger Henrik, som är glad över att det mesta nu har återgått till det normala.
Helene är också nöjd med att restriktionerna har släppt.
– Det viktigaste för oss nu är att vi kan komma igång med att ordna de träffar som vi hade med jämna mellanrum innan pandemin. De gör väldigt mycket för sammanhållningen bland medarbetarna. I höst planerar vi bland annat att fira vårt jubileum, för det har vi inte kunnat göra ännu, konstaterar Helene.
Text: Lo Bäcklinder
Intervjun är hämtad från tidningen Målarmästaren nr 2 - 2022