Kom igång

Alla behöver bidra på olika sätt till att skapa en mer hållbar värld. Mindre företag kan inte förväntas göra lika stora insatser som större företag, men alla behöver jobba med hållbarhet utifrån sina förutsättningar. Att gå från att inte ha frågan direkt på agendan till att systematiskt arbeta med hållbarhetsfrågor kan verka som en oöverkomlig barriär, men det behöver det inte vara. Det gäller att utgå från sin verklighet och arbeta med det man själv kan påverka.

Skapa rätt förutsättningar

Svenskt Näringslivs hållbarhetsexpert Markus Wangels fem bästa tips för att kickstarta hållbarhetsarbetet:

  1. Se över de produkter du använder och var de kommer ifrån. Ställ frågor till leverantörerna och bered dig på att du kommer att behöva redovisa detta i framtiden.
  2. Titta över företagets transporter och se om du kan göra något åt utsläppen.
  3. Digitalisera din verksamhet. Du kommer behöva rapportera in din klimatpåverkan i framtiden och det blir lättare om du har det mesta av din information digitalt.
  4. Engagera dig i din branschorganisation och se vad du kan få för stöd av dem. Sök även vägledning och ekonomiskt stöd av myndigheter som till exempel Tillväxtverket.
  5. Se ditt hållbarhetsarbete som något positivt och tänk på att många tillsammans gör skillnad i det långa loppet.

Skapa systematik i hållbarhetsarbetet

  1. Identifiera påverkan, risker och möjligheter - skapa en bruttolista
  2. Värdering av väsentlig påverkan – identifierade faktorer utvärderas och prioriteras
  3. Värdering av väsentliga risker och möjligheter (finansiell väsentlighet) – identifierade faktorer utvärderas och prioriteras
  4. Validering av väsentlig påverkan, risker och möjligheter – med nyckelintressenter och beslutsfattare
  5. Kartlägg mot ESRS – Klimatförändringar, föroreningar, marina resurser, biologisk mångfald, cirkulär ekonomi, egna arbetsplatsen, arbetstagare i värdekedjan, påverkade samhällen, konsument och slutanvändare, etc.

Att beräkna klimatpåverkan

Ett sätt att se effekt av det arbete som görs är mätning och uppföljning. Beroende på vilka förändringar 

Det finns flera standarder för utsläppsberäkningar. De vanligaste är Green House Gas Protocols Corporate Standard (GHG) och ISO Standard 14064-1 som är inriktade på utsläppsberäkningar för företag och organisationer.

  • Scope 1 i GHG Protocol omfattar de utsläpp som sker i den egna verksamheten (direkta) till exempel bränsleförbränning och från fordon organisationen äger eller kontrollerar.
  • Scope 2 omfattar utsläpp (indirekta) från inköpt elektricitet, ånga, värme och kyla.
  • Scope 3 rör övriga indirekta utsläpp, från inköpta material, produktanvändning, avfallshantering, affärsresor etc. som organisationen inte äger eller kontrollerar.

ISO-standarden delar däremot in utsläppen i direkta och indirekta utsläpp. Enligt ISO 14064-1 ska organisationen själv upprätta relevanta gränsdragningar gällande vad som är innanför respektive utanför organisationen samt vad som ska vara innanför respektive utanför rapporteringen av växthusgaser. 

Direkta utsläpp är obligatoriskt att inkludera enligt båda standarderna, medan övriga utsläpp bör inkluderas.

Här kan du läsa mer om utsläppsberäkningar - Beräkning enligt GHG Protocol eller ISO-standard (naturvardsverket.se)

 Källa: Naturvårdsverket