Hållbar utveckling

Måleriföretagen verkar för att själva och genom medlemsföretag bidra till FN:s Agenda 2030 och att vi ska nå målen i det klimatpolitiska ramverket om ett netto noll-utsläpp av växthusgaser till atmosfären 2045.

En viktig pusselbit för att samhället ska klara de klimatmål som satts upp i det klimatpolitiska ramverket handlar om att ta hand om det vi redan har. Genom att förlänga livslängden på det som tillverkas, och i vårt fall, det som byggs, bidrar medlemsföretagen till ett långsiktigt hållbart samhällsbygge.

Att underhålla och renovera byggnader är ofta ett effektivt sätt att förlänga livslängd, minska energiförbrukning och minimera förbrukning av jordens resurser. Detta förutsätter att det görs med rätt metoder och material.

Det ställer stora krav på materialtillverkarna som hela tiden måste utveckla produkter med bättre hållbarhet samt mindre klimat-och miljöpåverkan. En stor del av måleribranschens påverkan är relaterad till indirekta utsläpp, till exempel det materialmaterial som tillverkas av andra och används vid måleriarbeten. 

Det krävs ändå att våra medlemsföretag arbetar med att minska sin klimatpåverkan i de delar man själva har direkt påverkan. Där exempelvis fordon bidrar till en stor del av utsläppen. Det ställer också höga kunskapskrav för att kunna hjälpa kunderna att göra hållbara val när det kommer till material och utförande.

Det stora hållbarhetsarbetet görs ute hos medlemsföretagen. Ökade krav på redovisning och tuffare miljölagstiftning innebär att behoven av kunskap också ökar i hela branschen. Måleriföretagen i Sverige arbetar tillsammans med medlemsföretagen genom en rad kunskapshöjande insatser, nätverk och samverkan med andra branscher och leverantörer.

Jonas Lindberg
Utbildningsansvarig och branschutveckling

Skicka e-post

010-484 95 36