Projektledare

Som målare har du stora möjligheter att välja olika karriärvägar. Sara Jensen valde att bli projektledare inom måleri och jobbar idag på Alfred Holm Måleri i Uppsala. Här berättar hon om sin roll och sin karriärväg.

Sara Jensen - Projektledare


Namn: Sara Jensen
Företag: Alfred Holm Måleri
Ålder: 28 år
Intressen: Umgås med vänner och familj. Vara i naturen och åka motorcykel!
Det bästa med måleriyrket: När man ser skillnaden på ett objekt innan och efter att det blir klart.


Saras karriärväg

Jag studerade målarlinjen på Gävle Praktiska Gymnasium. Sedan arbetade jag på ett företag i Gävle där jag även utförde min praktik. Jag sökte mig sedan till Uppsala och kom i kontakt med Alfred Holm Måleri.

Jag började då att arbeta som lärling och tog senare gesällbrevet. Det var under den här tiden jag insåg att det var roligt med ansvar och jag fick agera lite lagbas under vissa projekt. Senare fick jag frågan om att bli arbetsledare. Jag gillade utmaningen och ville utvecklas och gick då även kursen ”Projektledning i praktiken” hos Måleriföretagen i Sverige samtidigt som jag arbetade. Jag såg även till att bli Målarmästare där jag fick lära mig mer om projektekonomi och andra företagsfrågor.

När jag efter allt detta fick frågan om att bli projektledare på heltid tackade jag ja och idag trivs jag som fisken i vattnet med mitt arbete.

Hur har din utbildning hjälpt dig att växa in i rollen du har nu?

Utbildningen har givit mig de teoretiska bitar jag behöver ha med mig i arbetet. Sedan har jag alltid gillat att vara delaktig i alla delar av en process vilket har hjälpt mig ytterligare.

Vad är viktigt för att lyckas som projektledare?

Det är att vara lyhörd och lyssna på hur de anställda vill ha det och hur de jobbar. Desto mer frihet de får desto bättre blir det tycker jag. Sedan tycker jag det är viktigt att tilldela mycket ansvar också. Då arbetar målarna som bäst.

Vad tycker du är det bästa med att arbeta som projektledare?

Det är jätteroligt när allt fungerar men det är också väldigt roligt att lösa problem när de dyker upp, både själv och tillsammans med andra, för att få ihop olika pusselbitar när det behövs.

Vilken är den största utmaningen i ditt arbete?

Man har ju alltid lite press på sig och jag måste se till att jag gör ett så bra jobb så att de som jag har hand om är nöjda och trivs på arbetet.

Vilka möjligheter finns att utvecklas i sitt arbete när man är projektledare?

Det är exempelvis att vidareutbilda sig ytterligare. Vi pratar om att jag ska gå en kalkylatorutbildning och bredda min roll ytterligare.

Beskriv en arbetsdag!

Jag tar exempelvis emot samtal från kunder, bokar in kundbesök, sätter i gång nya jobb och visar målarna vad som ska göras, skickar offerter och planerar för veckan. Så det är ett väldigt varierande, roligt och fritt arbete på det sättet.

Vilket råd skulle du ge en person som är intresserad av att bli projektledare?

Är man intresserad och tror att man kommer att trivas i rollen så tror jag att man kommer greja det galant. Alla delar är inte roliga och man måste vara redo att tackla det. Det är också mycket ansvar på ens axlar och det måste man tycka om.

Vad tycker du om måleribranschen?

Jag tycker att flera tjejer ska söka sig till måleribranschen och framförallt tycker jag att tjejer ska våga ta sig an ledande befattningar. Jag har alltid kämpat för att få fler tjejer till yrket och det finns många fördelar med att arbeta i den här branschen. Jag upplever att det är bäst när det är en så jämn fördelning som möjligt på arbetsplatsen. 


Fler karriärvägar inom måleri

» Arbetsledare

» Företagsledare

» Kalkylator

» KMA-ansvarig

» Målarlärare