Målarlärare

Som målare har du stora möjligheter att välja olika karriärvägar. Mattias Maurin valde att bli yrkeslärare inom måleri och jobbar idag som målarlärare på Fredrika Bremergymnasiet. Här berättar han om sin roll och sin karriärväg.

Mattias Maurin - Målarlärare


Namn: Mattias Mausin
Företag: Fredrika Bremergymnasiet
Ålder: 36 år
Intressen: Träna crossfit och padel
Det bästa med måleriyrket: Jag får jobba med det jag älskar och lära ut det jag älskar till andra.


Mattias karriärväg

Jag tog studenten och började att arbeta som lärling. När jag senare tog mitt gesällbrev startade jag ett företag och hade tre anställda. Min gamla lärare på Fredrika Bremer Gymnasiet hörde senare av sig och frågade om jag kunde bli vikarie. Timingen var vid den tidpunkten bra och jag tackade ja. Jag studerade då också parallellt till yrkeslärare och idag har jag varit målarlärare i över 10 år. Jag har dock varit lite tjänstledig och drivit företag. Jag trivs väldigt bra i den här branschen och med det jag gör. Jag har hittat ett engagemang i att lära ut men också att växa själv. Men framför allt gillar jag att se andra växa. I både skolan och under exempelvis Måleri-SM och Måleri-VM där jag varit engagerad är det väldigt tydligt med elevernas utveckling. Det är grymt.

Hur har din utbildning hjälpt dig att växa in i rollen du har nu?

Jag tycker både utbildningen och min erfarenhet har hjälpt mig. Det teoretiska har givit mig kunskap till vad man gör rent praktiskt senare. Att läsa och skriva är väldigt roligt och viktigt. Det ger en väldigt mycket senare när man väl arbetar, oavsett vilken roll man har, tror jag.

Vad är viktigt att kunna för att kunna lyckas som målarlärare?

Att man är engagerad, tålmodig och omtänksam. Alla kan utvecklas och förbättra sina egenskaper oavsett vad man har för förutsättningar från början.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att se andra människor växa och lyckas. Ibland kommer det också hit gamla elever och visar sin tacksamhet och det är roligt att ha den kontakten och följa det som de gör idag. Det ger otroligt mycket.

Vilken är den största utmaningen i ditt arbete?

Att få med sig alla i det vi gör och hålla alla motiverade. Samt att upprätthålla ett intresse och utmana alla utefter deras förutsättningar.

Vilka möjligheter finns att utvecklas i sitt arbete när man är målarlärare?

Man kan bli speciallärare exempelvis. Sedan är det en bra grund för att kunna sälja in och förmedla yrket i exempelvis handel eller som projektledare. Så man kan göra mycket med den kompetens man får som lärare. Det är en erfarenhet som jag alltid kommer bära med mig och ha nytta utav.

Beskriv en arbetsdag!

Ibland känns det som att man planerar allt i minsta detalj men dagarna blir ändå inte riktigt som man tänkt sig. Jag tycker dock det är viktigt att sätta upp och arbeta efter tydliga mål tillsammans med eleverna. Så utifrån de scheman man sätter upp under skoldagarna är det viktigt att man också har flera olika alternativa vägar för att alla ska bli delaktiga. Alla har olika bakgrund och det är viktigt att respektera och för att kunna guida eleverna. Öppenhet och respekt ska man alltid ha med sig, samt att sätta upp småregler som är viktiga för helheten.

Vilket råd skulle du ge en person som är intresserad av att bli målarlärare?

Mitt främsta råd är att bli lärare! Det är grymt roligt. Men det absolut viktigaste är att man bryr sig om eleverna. Noggrannhet och tålamod är också viktiga parametrar att ha med sig och det är viktigt att veta att lärandet tar tid, längre tid än är spacklet torkar. 

Lärare är både det svåraste och det roligaste jobbet jag har haft. Men det ger mig väldigt mycket tillbaka. Jag rekommenderar verkligen andra att våga bli lärare. Behovet finns och jag behöver fler engagerade kollegor.


Fler karriärvägar inom måleri

» Arbetsledare

» Företagsledare

» Kalkylator

» KMA-ansvarig

» Projektledare