Kalkylator

Som målare har du stora möjligheter att välja olika karriärvägar. Martin Andersson valde att bli kalkylator och är idag vd på P&A Måleri i Norrköping. Här berättar han om sin roll och sin karriärväg.

Kalkylator - Martin Andersson


Namn: Martin Andersson
Företag: P&A Måleri i Norrköping
Ålder: 29 år
Intressen: Träning och golf
Det bästa med måleriyrket: Friheten


Martins karriärväg

Jag började att arbeta som traditionell lärling efter gymnasiet och gick från 0 arbetstimmar till 6800 arbetstimmar på fyra år. Jag började därefter lära mig några kalkylprogram under min fritid och när det dök upp nya kurser hos Måleriföretagen i Sverige så gick jag dessa för att bredda min kunskap. Efter att ha blivit fullärd målare så började jag arbeta lite på kontoret med kalkyl. Sedan fick jag efter en tid börja arbeta på heltid som kalkylator på kontoret. På kontoret hjälpts vi åt mycket och jag arbetade även med KMA och personalansvar. Jag har alltid trivts bra och det har hjälpt mig mycket längst vägen, det finns väldigt många fördelar med måleriyrket.

Hur har din utbildning hjälpt dig att växa in i rollen du har nu?

Jag har breddat min kunskap via Måleriföretagen i Sverige och sedan har jag haft väldigt bra mentorer omkring mig som lärt mig jättemycket. Det i kombination med ett egenintresse har hjälpt mig framåt.

Hur lyckas du som kalkylator?

Som kalkylator så tror jag att man bör ha ett stort intresse för måleri. Sedan ska man tycka att det är roligt att vara med från grunden. Jag tycker att det är mycket givande när ett arbete blir färdigt när man varit med från start. Sedan gäller det att vara kreativ och hitta lösningar, ibland går det inte att följa en handling och då gäller det att vara flexibel och lösningsorienterad. Sedan är det givetvis viktigt att vara bra med siffror och framför allt tycka det är kul. Jag tror också mycket på samarbete och att våga vara öppen och ta hjälp av andra och komma fram till gemensamma lösningar.

Vad är det bästa med ditt jobb?

För mig är det stimulerande att man hela tiden måste tänka och fundera när man räknar på jobb. Är man lite rastlös som mig så är kalkylator ett jättebra yrke. Jag gillar också att klura på alternativa förbättringsvägar som gör det lönsamt för alla parter och förmedla det vidare. Det är givande att hitta sådana lösningar och framförallt när det ger nöjda kunder.

Vad är den största utmaningen i ditt arbete?

Att kunna tänka utanför boxen.

Vilka möjligheter finns att utvecklas i sitt arbete när man är kalkylator?

Jag började som enbart kalkylator men fick sedan projektleda de projekt som jag hade räknat på. Så då blev jag lite projektledare också och det var mycket givande att dels kalkylera arbetet, dels också vara med och leda det. Får man möjligheten att kombinera de rollerna tycker jag man ska ta den, man får en stor förståelse för yrket.

Beskriv en arbetsdag!

Det jag gör är att jag tar hand om förfrågningar från byggare och då får jag datum när vardera kalkyl ska vara klar. Så då radar jag upp dem efter datum och komplexitet i projekten. Ibland gör jag också ett platsbesök för att få en större förståelse. Sedan gör jag kalkylen och antecknar sådant som måste vara med och sållar ut så att man bara får med själva måleriet. Sedan är det bara att börja räkna och ibland behöver man svar om projektet och då hör jag av mig om dessa frågor. Sedan skickar jag in anbuden när kalkylen är klar. Så det ser väldigt annorlunda ut men det blir mycket tid framför datorn.

Vad skulle du säga till en person som vill bli kalkylator?

Tro på dig själv och den kalkyl du gör. I början är det väldigt lätt att man sitter och undrar om man har gjort fel men det gäller att lita på sitt eget omdöme. Man behöver också lära sig förstå ritningar och handlingar. Men det viktigaste av allt skulle jag säga är att våga fråga saker, för det kan vara ganska komplext i början. Vikten av att ha goda mentorer runt omkring sig är superviktigt och något som hjälpt mig oerhört mycket.

Jag rekommenderar att man engagerar sig i Måleriföretagen i Sverige och tar kunskap och frågar om råd där. De har ju också en Kalkylatorutbildning nu som jag tycker man ska gå om man är intresserad.  


Fler karriärvägar inom måleri

» Arbetsledare

» Företagsledare

» KMA-ansvarig

» Målarlärare

» Projektledare